Önemli Dedektör kullanım alanları
Bu başlıkları kısaca aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
A. Hobi, Tek Para/Sikke, Altın ve Define Amaçlı Dedektör Kullanım Alanları; Gizliyi açığa çıkarma hevesi bin yıllarca insanoğlunun en büyük tutkularından biri olmuştur. Günümüzde dedektörlerin yoğun kullanımı ile birlikte bu tutku saygın bir hobiye dönüşmüştür. Birçok insan dedektör alarak bu hobilerini gerçekleştirmektedir. Deniz kenarı ve kumsallarda, eski yerleşim alanlarında, yer altında, kaya altlarında ağaç içlerinde gizli eşyaların bulunmasında hobi ve define amaçlı tespitler yapılabilmektedir.
B) Güvenlik Amaçlı Dedektör Kullanım Alanları; Günümüz dünyasında emniyet güçlerinin işi her geçen gün yoğunlaşmaktadır. Bununla birlikte delillerin ve tehlikelerin zamanında tespiti hayati önem taşır. Emniyet güçleri delillerin veya tehlikelerin tespitinde dedektör teknolojisinden faydalanmaktadırlar. Dedektörler emniyet güçleri için olmazsa olmaz teknolojiler arasına girmiştir. Dedektörler Basit bir boş kovan aramada veya mermi, çakı, tornavida gibi suç aletlerinin tespitinde oldukça başarılı olduğu için polis, emniyet güçleri, askeri birlikler, özel güvenlik firmaları ve organizasyon firmaları tarafından tercih edilmektedir. Askeri birlikler mayın arama faaliyetlerinde kullandığı gibi organizasyon firmaları da insanların yoğun olarak bulunacağı alanlarda, tarama yaparak olası tehlikelere karşı önlem alma amaçlı yine dedektörlere ihtiyaç duymaktadır.
C) Teknik Amaçlı Dedektör Kullanım Alanları; Teknik amaçlı kullanım genellikle kazı yapma zorunluluğu bulunan kurumların çalışmalarını ifade eder. Asfalt altında kalan rögar kapakları, ızgara, vana, boru, kablo tespiti yapılmasında kullanılır. Bu alanda dedektör kullanımı zaman, iş gücü ve malzeme kaybı açısından büyük önem taşımaktadır. Gereksiz ve yanlış yapılan kazılar büyük kayıplara yol açmakta bazen yapılan bu gereksiz fazla sayıdaki kazılar hayati tehlikelere sebep olabilmektedir. Dedektör kullanılmış olsa hem iş gücü hem malzeme hem de zaman açısından elde edilecek kazanım deneme yanılma yöntemiyle kazı yapılarak heba edilmektedir. Dedektör her türlü yol, inşaat, arazi kazıları için vazgeçilmez bir araçtır. Hatta bazı gelişmiş ülkelerde hiçbir birey yada kuruluş öncesinde dedektör kullanılmadan herhangi bir iş amaçlı kazı yapmaya yetkin değildir. Herhangi bir kazı öncesi mutlaka bir dedektör ile kazı alanının kontrolü zorunludur.
D) Arkeolojik Kazılarda Dedektör Kullanımı; Arkeologlar kazıları sırasında mutlaka dedektör kullanırlar. Bu dedektörleri genellikle tünel, geçit, mahzen, sığınak, mabet, ev, oda gibi boşluk bulma çalışmalarının yanı sıra tarihi öneme sahip eşyalar, takılar ve hazineleri bulma çalışmalarında da mutlaka kullanırlar. Tarihi öneme sahip yerler, dedektör kullanımı ile herhangi bir zarar görmeden gün yüzüne çıkartılabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde devletçe desteklenen bu tür kazılar ve sonucunda ortaya çıkarılan yer altı zenginlikleri, müzayedelerde satışına veya müzelerde sergilenmesine büyük önem verilmektedir. Bu, ülke ekonomisine büyük katkılar sunduğu gibi buluntuların kültür mirasına katılarak çoğalmasını sağlar.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN